Liczba 69 jest sumą znaczeń liczb 6 i 9. Pierwsza symbolizuje natchnienie i pomysły pojawiające się w naszym umyśle w chwilach relaksu, odprężenia i wewnętrznej harmonii. Liczba ta przypomina również swoim znaczeniem o konieczności wybaczania. Druga reprezentuje stan osiągnięcia pełni w jakiejś dziedzinie. Związana jest z wysokim poziomem rozwoju intelektualnego, emocjonalnego bądź duchowego. Daje kontrolę nad własnym losem i wpływ na losy innych ludzi. Jej znaczenie związane jest z wynalazczością, pomysłowością i skutecznością. Jest to liczba zamykająca cykl.
Liczba 69—to także graficzne zobrazowanie znaku Raka.
Dla nas to także współczesne yin i yang. Chcielibyśmy aby właśnie takie były tu wpisy :)


niedziela, 9 marca 2014

Chlebek orkiszowy

Lubię zapach chleba, szczególnie w niedzielę, zanim wszyscy wstaną, powoli rozchodzący się po całym mieszkaniu... zapach chleba pieczonego w domu :)
 Przepis i niezbędny zakwas dostałam od koleżanki Ewy, przyniosła mi kiedyś do Fitness Leon coś dziwnego w słoiku - to był początek mojej fascynacji samodzielnie wypiekanym chlebem.
Nie potrzebna jest żadna maszyna do chleba, chociaż ułatwia podobno życie, bo można zaprogramować i  sama włącza się np. o 5 rano - kiedy jeszcze śpimy - i przed wstaniem do pracy mamy ciepły, własny chlebek... tylko gdzie trzymać te wszystkie miksery, maszynki itp. ?
Mój chlebek  - bo już jest mój, pieczony kilkanaście razy, a zakwasem obdzielam sukcesywnie rodzinę i znajomych - wyrabiam z reguły w soboty wieczorem, po to, by po 12 godzinach upiec go i na ciepło zajadać z rozpuszczającym się na nim masełkiem :)

Przepis na jedną blaszkę keksową: (wymiary: 11,5 x 35,5 cm)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 kg mąki pszennej, orkiszowej + jeszcze 1/2 szklanki tej mąki :)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu rozpuszczonego w 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 szklanek wody
  • ZAKWAS :)
Wsypuję do miski wszystkie suche składniki i ręcznie mieszam.
Dodaję zakwas, wodę z miodem i 2,5 szklanek wody. Wszystko mieszam tak długo (ręcznie, żadnego miksera ! ) aż woda z mąką i nasionami utworzą jednolitą masę. 
Przekładam ciasto do foremki wysmarowanej olejem i oprószonej bulką tartą (najlepiej startą, czerstwą bułką w warunkach domowych, bułki tarte ze sklepu zawierają chleb :( )

Pamiętaj !!!

Odłóż dwie łyżki ciasta do słoiczka, będzie to Twój zakwas na 
następny chlebek :)

Na wierzchu ciasta daję pestki dyni, można słonecznik, ale ja wolę pestki, są smaczne po upieczeniu, a słonecznik mamy już w chlebie w środku.
Następnie przykrywam blaszkę z ciastem folią aluminiową i wkładam na 12 godzin do piekarnika.
 Moja koleżanka Jola nie wstawiła blaszki na te 12 godzin do piekarnika (nie posłuchała ! ) a zostawiła na blacie kuchennym... efekt: chlebek nie wyrósł, nie upiekł się jak trzeba, nie wyszedł :(

Po 12 godzinach, zdejmuję folię (u mnie z 2/3 pojemności ciasto wyrasta tak, że ściągam folię razem z przyklejonymi kawałkami..).
Piekarnik nastawiam na 180 C i czas 1 godzinę 15 minut (elektryczny piekarnik)
Chlebek zaczyna się piec W ZIMNYM PIEKARNIKU ! Inaczej jak wszystkie ciasta, bo wkładane do nagrzanego...a tu stopniowo ogrzewa się masa.
Po upieczeniu, jeszcze gorący chlebek smaruję olejem przy pomocy pędzelka silikonowego.
Wyjęty z blaszki na ruszt,  powinien odparować, ja nie daję mu szans, bo jest od razu krojony i zjadany.

SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. chkebek smaczny,dostałam zakwas ,chlebek upiekłam,ale dla mnie dwa chlebki to prawie na miesiąć starczają,a potem o zakwasie zapomnialam stał za długo a ....wiadomo.Ale spróbuję sama zakwas zrobić,bo chlebek pyszny,a może dostanę maszynę do chleba>może koleżanki się złozą i mi kupią,bo łapki kuz nie te,a chlebek pychotka/A tak najlepiej byłoby jakby synowa połowe jednego bohenka teściowej odpalla taz na jakiś czas,ale pewno poprosic by trzeb,bo,,,,e nie wypada ,ma duzą rodzinę a ja moge sobie kupić.Pozdrawiam i zazdraszczam,bo chlebek pychotka mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak patrzę na ten chlebek to czuje jak pachnie i mam ochotę na jedna pajdę maczanaw dobrej oliwie,slinka na klawoiature mi cieknie,dobrej nocy zyczę :)

    OdpowiedzUsuń